Ķirbju maizes recepte
| Sastāvdaļas
|
|
Pagatavošana
- Raugu, tējkaroti cukura un 2
tējkarotes miltu samaisa ar siltu ūdeni, lai izveidotos krējuma biezuma masa.
Liek siltumā.
- Lielākā bļodā ber miltus, pievieno ķirbja masu (ja ir vārīti, mīksti gabaliņi, tos nevajag smalcināt – mīcot tie sašķīdīs), sāli, cukuru, olas dzeltenumu un mazliet silta, nevārīta ūdens. Var piejaukt nedaudz skāba krējuma vai kefīra – mīkla labāk rūgs.
- Kad rauga masa sākusi putot un pieaugt apjomā, ielej to bļodā pie citām
sastāvdaļām un mīca, līdz mīkla sāk atlekt no rokām. Tā gan būs mazliet ķepīga,
jo tai jābūt mīkstai. Izveido mīklas bumbu (ķepīgām mīklām ērti formu veidot ar
silikona lāpstiņu), pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un apmēram 40 minūtes
raudzē siltā vietā.
- Kamēr mīkla rūgst, sagatavo cepamās formas. Vai nu tās ieziež ar sviestu un iepūderē ar miltiem, vai nu izklāj ar cepamo papīru. Lai cepamais papīrs labāk ieņemtu formu, to var samitrināt zem ūdens strūklas, nospiest lieko šķidrumu un ieklāt cepamajā formā.
- Kad mīkla apjomā palielinājusies 2x, ar miltainām rokām vai lāpstiņu sadala
to divās vai trīs daļās un veido kukuļus. Ja vēlas, lai virsma gatavai maizei
būtu spīdīga, ar otu noglazē klaipus ar olu. Var pārkaisīt sēkliņas (mums patīk
izmantot sezama un ķirbju sēklas).
- Ar ļoti asu nazi var iegriezt rakstus vai svītras klaipu virspusē, tad maize neplaisās. Klaipus atstāj mazliet uzrūgt.
- Uzkarsē cepeškrāsni 220°C un cep aptuveni 45 minūtes. Ja virspuse sāk kļūt pārāk brūna, temperatūru paregulē zemāku.
Pirmās rikas iesakām baudīt ar sviestu vai sieru, lai izjustu maizes
lielisko garšu.