Pīrādziņu recepte
no šīs pašas mīklas izdodas arī fantastiskas kanēļmaizītes, ķimeņbulciņas, rabarbermaizes un magoņrausīši
| Mīklas sastāvdaļas:
Pildījumam:
|
|
Gatavošana:
Lielā
bļodā ielej pienu + kefīru + siltu ūdeni. Šķidrumam jābūt siltam, ne
karstam. Pievieno sāli + cukuru + vanilīna cukuru, rūpīgi izmaisa.
Miltus pievieno pakāpeniski, sijājot caur sietu. Kad
mīklas šķidrumam pievienota ⅓ miltu no kopējā daudzuma, masu ar koka
karoti izmaisa un pievieno uzrūgušu raugu. Turpina pievienot miltus, tos
sijājot.
Mīkla kļūst bieza. Tad ir īstais brīdis mīklai pakāpeniski pievienot 1 krūzi eļļas. Pievienojot eļļu, mīkla kļūst vijīga. No šī brīža mīklu turpina mīcīt ar rokām. Plaukstas pirms likšanas mīklā saeļļo, tad mīkla nelips pie rokā. Turpina pievienot miltus, iegūstot viendabīgu, elastīgu masu. Kad mīkla sāks atlipt no rokām, tā ir gatava. No gatavās mīklas bļodā izveido “bumbu”, bļodu apsedz ar dvieli un liek siltumā, lai uzrūgst.
Kad
mīkla palielinājusies 2x, mīklu dala porcijās. Pīrāgus veido uz koka
dēlīša, kam uzklāta eļļa (miltus aizstāj ar eļļu, milti gatavu mīklu
cietina), gatavo pīrādziņus.Katrs
cepējs pats izvēlas sev mīļākās garšas un cep pīrādziņus ar
gaļas, siera, kāpostu, ābolu, biezpiena un citiem pildījumiem.
Svarīgi, lai mīkla pilnībā aptver tajā ielikto pildījumu un pīrāgs
cepšanas laikā neatveras. Kad gatavie pīrāgi sarindoti pannā, ar
otiņas palīdzību tos pārklāj ar sakultu olu un rotā ar ķimenēm vai citām
sēkliņām.
Mēs pīrāgus cepam ar malku kurinātā maizes krāsnī , kur tie izcepas 5 līdz 7 minūšu laikā. Elektriskajā vai gāzes
cepeškrāsnī, ieteicams griezt maksimālo karstuma režīmu, tad pīrāgi-
nesakaltīs un izcepsies mīksti, pufīgi.